184 Görüntüleme
Genel

Geri Dönüşüm Hiç Bu Kadar Estetik Olmamıştı

Geri dönüşümle üretilen ve içindeki tohumlarla çevreyi besleyen kağıtlar kullanın, gelecek mirasımıza katkıda bulunun...

16 Haziran 2014

Doğayı korumak ve geliştirmek ve yeni nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak en önemli öncelikliklerimizden. Yaşanabilir bir dünya için ve özellikle sonraki nesillere bırakılacak çevre mirasının korunması için kişisel katkılarımız da gerekiyor. Bu duyarlılıkla yola çıkan firmalar, geri dönüşümle üretilen ve içindeki tohumlarla çevreyi besleyen kağıtlar kullanarak, gelecek mirasımıza önemli katkıda bulunuyor.

ÜNLÜ MARKALAR ÇOK SEVDİ

Türkiye’de bu geri dönüşümün estetik hale geldiği bu halini beğenen büyük markalar; Coca Cola, Efes Pilsen, Vodafone, Panço, Yeditepe Üniversitesi, Holiday Inn, Medicana, Turkcell, kullandıkları ve tüketiciyle buluşturdukları ürünlerin içine soktular bile.

Atık kâğıtların bir araya getirilmesi ve ıslatılarak hamura çevrilmesi ile oluşan hamurun içine bir veya birden farklı bitkinin tohumlarını yerleştiriliyor. Daha sonra yufka misali açılan bu hamur, inceltilen daha sonra kurumaya bırakılıyor. Ardından düzenli olarak su püskürterek sulandığında dört hafta içinde bitkileriniz filizlenmeye başlıyor. İster kâğıtta tutmaya, isterseniz de toprağa yerleştirerek sulamaya devam edebileceğiniz bu kağıttan hamurda, yetiştirilmesi meşakkatli tohumlar olan kır çiçekleri ve mavi ladin ağacı tercih ediliyor.

YENİ PROMOSYON ÜRÜNÜ

Estetikle geri dönüşümün bir araya geldiği bu zarif buluş, kurumsal yapıların çok ilgisini çektiğinden, davetiyeler, tebrik kartları, bebek partileri davetiyeleri ve küçük not defteri kapakları şeklinde promosyon pazarında yer alıyor. Bu kâğıt tohumları rengârenk ve şekilden şekle sokarak geri dönüşüme kazandırarak, kullanıcılar için daha cazip hale getiriliyor.

OKULLAR DA UYGULUYOR

Bu uygulamanın örnekleri okullarda da başladı. İlk uygulamayı Kâğıthane Belediyesi üstlendi ve ‘Kâğıttan Ağaç’ projesiyle öğrencilere atık kumaş ve kâğıt hamurundan ağaç üretilebileceği öğretildi. Bu çalışma kapsamında şimdiye kadar 100 bin mazı çamı öğrencilere ve çevre esnafa dağıtıldı.

KÂĞITLARDA KİMYASAL YOK

Kâğıtların iki özelliği var. Birincisi geri dönüştürme özelliğinin olması, diğeriyse atık olmayan kâğıtların Orman Yönetim Konseri Koruma Zinciri (FCS) sertifikası olma zorunluluğu. Kâğıt üreticileri bu FCS sertifikasıyla kâğıt ürettiklerinde sertifikanın zorunlu tuttuğu kriterlere göre hareket ediyor yani üretim sırasında kimyasal katkı maddeleri kullanmıyor.